کلینیک روزانه توانبخشی کودکان با اختلالات ویژه
این مرکز از سال 1381 در پژوهشکده خانواده با اهداف، انجام تحقیقات و پژوهشهای بنیادی و کاربردی در شناخت اختلال اتیستیک، آموزش علمی رفتاردرمانی کودکان اتیستیک بهکارشناسان و دانشجویان، آموزش والدین برای شناخت و توانبخشی کودکان اتیستیک و حمایت از حقوق اجتماعی کودکان آنها در ایران، آموزش بهکودکان اتیستیک فعالیت خود را آغاز کرد.
مرکز بهآرا یکمرکز روزانه آموزش و توانبخشی وابسته به پژوهشکده خانواده دانشگاه شهید بهشتی است که با هدف ارائه خدمات به کودکان مبتلا به اختلالات اتیستیک و انجام تحقیقات در طیف اختلالات فراگیر رشد تشکیل شده است.
امکانات مرکز:
این مرکز در حال حاضر با برخورداری از وسایل متنوع آموزشی و همکاری متخصصان حوزههای عصب روانشناسی تحولی، روانپزشکی اطفال، روانشناسی بالینی کودک و مربیان آموزشدیده آماده ارایه خدمات به کودکان مبتلا و خانوادههای آنها میباشد.
نحوه پذیرش مراجعان و گردشکار:
کودکان بر مبنای تشخیص یکفوق تخصص روانپزشکی اطفال و یک روانشناس بالینی کودک در مرکز پذیرفتهشده و مورد ارزیابی جامع قرار میگیرند و برنامه آموزشی و توانبخشی هر کودک متناسب با سطح هوش و شدت بیماری وی طراحی میگردد. آنگاه هر کودک توسط یک کارشناس بهطور انفرادی در نوبت صبح یا بعدازظهر یا هر دو نوبت بر مبنای روش تحلیل رفتار کاربردی (Applied Behavioral Analysis) در حوزههای زیر تحت آموزش و برنامههای تغییر و اصلاح رفتار قرار میگیرد:
- 1- حذف رفتارهای ناسازگار (کلیشهای، خودآزارانه) آموزش رفتارهای سازگارانه
- 2- رفتاردرمانی
- 3- پرورش مهارتهای شناختی
- 4- گفتاردرمانی و پرورش مهارتهای کلامی
- 5- آموزش مهارتهای اجتماعی
- 6- کاردرمانی و پرورش مهارتهای حرکتی
- 7- بهبود مهارتهای خودیاری
- 8- آموزش در زمینه دیگر مهارتهای مرتبط با سطح تحول کودک