کتاب «سیاست و حکمرانی قرآنی» تألیف دکتر منصور میراحمدی، استاد دانشکده اقتصاد و علوم سیاسی دانشگاه شهید بهشتی منتشر شد.
این کتاب برای نخستین بار در سال 1400، در 272 صفحه در قطع وزیری و در انتشارات دانشگاه شهید بهشتی منتشر شده است و با قیمت 860.000 ریال عرضه میشود.
در دوران معاصر و در ادبیات سیاستپژوهی، چرخشی اساسی از سیاست بهمثابۀ حکومت، به سیاست بهمثابۀ حکمرانی مشاهده میشود. در این چرخش، سیاست عمدتاً فعالیت ناظر به اقتدار عمومی تعریف شده است. سیاست بهمثابۀ حکمرانی، بر اساس این تعریف، عبارت است از فرایند شکلگیری فعالیتهایی که به وضع قوانین و خطمشیهای الزامی در جامعه میانجامد و تحقق آنها اقتدار عمومی را به همراه میآورد.
کتاب سیاست و حکمرانی قرآنی، با توجه به اهمیت چرخش یادشده در ادبیات سیاستپژوهی معاصر، در قالب چهار فصل چنین مفهومی از سیاست را از دیدگاه قرآن کریم بررسی میکند. تبیین مفهوم سیاست و حکمرانی، نسبت سیاست و حکمرانی با قرآن کریم بهمثابۀ کتاب هدایت، تبیین رویکرد نظری ترکیبی درونمتنی و معناشناختی بهعنوان چهارچوب نظری و در نهایت تبیین روش تفسیری قرآن به قرآن در تفسیر موضوعی، مباحث فصل اول را تشکیل میدهند. با تبیین «ساخت جهانی سیاست و حکمرانی قرآنی» بر اساس توضیح مفاهیم بنیادین قرآن کریم در فصل دوم، تبیین «ساخت فرهنگی سیاست و حکمرانی قرآنی» بر اساس توضیح مفاهیم ارزشی قرآن کریم در فصل سوم و تبیین «ساخت شرعی سیاست و حکمرانی قرآنی» بر اساس توضیح مفاهیم الزامی و شرعی قرآن کریم در فصل چهارم، در نهایت، «ساخت معنایی سیاست و حکمرانی قرآنی» معرفی و در قالب گزارههای استخراجشده، درآمدی بر نظریۀ سیاست و حکمرانی قرآنی ارائه میشود.