طرح پژوهشی «فعالیت های مرتبط به بهبود وضعیت ایران در شاخص نوآوری در سال 1399» حاصل همکاری مشترک دانشگاه شهید بهشتی و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری خاتمه یافت.
این طرح توسط دکتر کیارش فرتاش، عضو هیأت علمی پژوهشکده مطالعات بنیادین علم و فناوری دانشگاه شهید بهشتی در تاریخ 23 دی ماه سال 1399 آغاز شده و در 15 مرداد ماه 1400 به پایان رسید.
سازمانهای بینالمللی بر اساس حوزه فعالیت و مأموریت خود به ارزیابی و رتبهبندی کشورها میپردازند. نتایج این فعالیتها هم عموماً مبنای تصمیمگیری و ارزیابی کشورها در سطح بینالمللی قرار میگیرد. بر این اساس و با توجه به اهمیت موضوع، دولتها در راستای واقعیسازی و به روز رسانی آمار و اطلاعات خود در این گزارشها اقدامات متنوع و گستردهای در تعامل با تهیه کنندگان آنها انجام میدهند.
یکی از معتبرترین گزارشهای بینالمللی که به ارزیابی و رتبهبندی بیش از 130 کشور دنیا در زمینه ورودیها و خروجیهای فناورانه و نوآورانه میپردازد، گزارش شاخص جهانی نوآوری است که سالانه توسط سازمان بینالمللی مالکیت فکری منتشر میشود. رتبه ایران در این گزارش از 120 در سال 2013 به 60 در سال 2022 رسیده است که بخشی از این بهبود به دلیل واقعیسازی و بهروز رسانی آمار و اطلاعات حوزه فناوری و نوآوری کشور در مراجع ملی و بینالمللی بوده است.
در این طرح پژوهشی که به کارفرمایی معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری انجام میشود، وضعیت فعلی و نیز راههای بهبود و ارتقاء وضعیت کشور در این گزارش و به طور کلی ارتقاء ورودیها و خروجیهای فناوری و نوآوری ایران تحلیل شده و پیشنهاداتی در این راستا ارائه خواهد شد.