یادداشت دکتر دهقانی به مناسبت میلاد امام حسین (ع)
25825 بازدید
دکتر رحیم دهقان سیمکانی، عضو هیأت علمی دانشکده الهیات و ادیان در یادداشتی به مناسبت میلاد امام حسین (ع) نوشت:
کیمیای سعادت در وجود امام حسین علیه السلام؛
بصیرت و تیزبینیِ اخلاقی را به نظر میتوان محوریترین عنصر در تبديل شدن انسان به میزان، شاخص یا «الگوی اخلاقی» دانست. امام حسین علیه السلام كه در سوم شعبان سال چهارم هجرت، چونان نوري از مشرق دامان زهرای اطهر سلام اللهعلیها در خانه امیرالمؤمنین علی علیهالسلام طلوع کرد، با برخورداری از این کیمیایِ خوشبختی، الگویی کامل برای همه جویندگان راه و روش زندگی سعادتمندانه شد. او نه تنها خود از ملکه بصیرت اخلاقی برخوردار بود، که راه و روش دستیابی به این عنصر شگرف را به اصحاب و پیروان خود نیز تا به امروز نیز آموخته است.
عنصر بصيرت و تيزبينيِ اخلاقي که روشنبینی، زمانشناسی و وظیفهشناسی را با خود دارد، در ساحتهاي مختلفِ وجوديِ حضرت و در ابعاد مختلف اعمال و رفتار وي نمايان است. آن وجودِ نورانی، با تكيه بر تيزبيني و بصیرت، نه تنها در جهاد اصغر كه ميدان مبارزه با طاغوتیان اموی بود؛ و نه تنها در جهاد اوسط كه ميدان غلبه بر هواهاي نفساني است؛ بلكه در جهاد اكبر كه جنگ بين عقل و قلب است پيروز شد و با تكيه بر اين عنصر تيزبيني، و عليرغم تمام توصيه هايي كه از به اصطلاح بزرگان زمان خود مبني بر منصرف شدن از سفر عشق دريافت كرد، راه خود را یا صلابت انتخاب كرده و با هنرِ خود، حقیقتِ ایثار را تجلّی بخشید. با تکیه بر این کیمیای سعادت که شجاعت و دلیر مردی را در پی داشت، هزینه های اخلاقی زیستن را پرداخت و جامعه زمان خویش و بلكه جوامع بسیاری را در تاریخ بيدار ساخت.
این حقیقت شگرف در آن وجود نورانی البته به رایگان محقق نشد بلکه ثمره مجاهدت صادقانه و انتخابهای واقعبینانه و البته هم نشینی با رسول خدا، امیرالمؤمنین، امام حسن مجتبی و زهرای اطهر صلوات الله علیهم اجمعین بود که با عنایت الهی همراه شد و این الگوی الهی را محقق ساخت و در رفتار و سیره عملیِ وی نمود سافت. يكي از نمودهایی كه اين كيميايِ سعادتمندي را در وجود امام حسین علیه السلام عيان ساخته، روحیه آزادگی و اصلاح گریِ اجتماعی است؛ عنصری که آن وجود نوراني را به بزرگ ترین چهره انقلابی جهان و تاریخ مبدّل ساخته و البته در روحیۀ ياران آن حضرت نمود یافته است. در میان یاران، البته بابصیرتترین، وجودِ نورانیِ قمر بنیهاشم، حضرت ابوالفضل علیه السلام بود که امام صادق علیه السلام در حدیثی فرمود «كانَ عَمُّنَا العَبّاسُ بنُ عَلِيٍّ نافِذَ البَصيرَةِ» (ابن حیون، نعمان بن محمد، شرح الاخبار فی فضائل ائمۀ الاطهار، جامعه مدرسین، قم، 1409، چاپ اول، ص 184)
این ويژگي، به خصوص برای جوانان امروز و در كشاكش رویکردهای منفعت طلبانه که بر اندیشه انسان مدرن سیطره یافته، میتواند راهی باشد تا پیروان راستینِ حضرت، از طریق آن مسیر تعالی خود را بپویند و آرامشی از جنس انسانیت را در سایه تبدیل شدن به یک شاخص اخلاقی طلب کنند. سالروز میلاد با سعادت آن وجود نورانی و نیز میلاد حضرت ابوالفضل العباس علیهما السلام، پربرکت است؛ این برکت مستدام باد تا با رهروی از ابعاد وجودیِ این دو بزرگ مردِ اخلاق و از مسلک و مرام ایشان چونان قطره ای به اقیانوس انسانیت بپیوندیم.
میتوانید این مطلب را با دیگران به اشتراک بگذارید: