صفحه اصلی
بازدید مسئولان کتابخانه مرکزی دانشگاه از کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران به تاریخ 1403/05/28
  • 159806 بازدید

روز یکشنبه به تاریخ 28 مرداد 1403 خانم دکتر صدقی (رئیس کتابخانة مرکزی) و خانم دکتر عبدالکریمی (معاون کتابخانة مرکزی) همراه با خانم‌ها بینش‌پور (رئیس ادارة کتابخانه‌های دانشگاه) و خوشنودی (رئیس مرکز اسناد و موزه) از کتابخانة مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه تهران بازدید کردند. پیش از آغاز بازدید دربارة سامانه‌های آذرسا و ثنا تبادل نظر، و دربارة معایب سامانة آذرسا به تفصیل گفتگو شد. این بازدید دوساعته از 9 صبح در دفتر ریاست کتابخانة مرکزی و با حضور خانم‌ها دکتر فاطمه ثقفی، رئیس کتابخانة مرکزی و مرکز اسناد و دکتر ملیحه درخوش، معاون سیاستگذاری منابع علمی آغاز شد و ساعت 11 پایان یافت. مراحل طی‌شده در روند بازدید در بازة زمانی دوساعته به شرح زیر بود:

  • 11 تالار برای نگهداری کتب و مطالعه در کتابخانة مرکزی دانشگاه تهران وجود دارد که در میان آن‌ها، سالن برای مطالعة برادران و خواهران نیز دیده شده است.
  • یکی از این تالارها، تالار رشیدالدین فضل‌الله همدانی است که منابع ایران‌شناسی در آن نگهداری می‌شوند.
  • یکی دیگر از تالارهای یازده‌گانه، تالار خواجه نصیرالدین طوسی است که در آن حدود 30،000 نسخه از کتاب‌های کمیاب و نایاب، شامل نسخه‌های خطی و کتاب‌های چاپ سنگی، مشتمل بر سفرنامه‌هایی به زبان‌های انگلیسی، فرانسوی و آلمانی که قدمت آن‌ها تا سدة هفدهم میلادی نیز می‌رسد، نگهداری می‌شوند. دیوارهای این تالار قفسه‌بندی شده‌اند و کتاب‌ها در قفسه‌های دربسته‌ای که تا سقف ادامه دارند، به چشم می‌خورند. کتاب‌های نفیس این تالار امانت داده نمی‌شوند، اما امکان استفاده از چاپ عکسی آن‌ها در تالار محمدتقی دانش‌پژوه به صورت قفسه‌باز برای کاربران وجود دارد.
  • 3 تالار ویژة همایش‌ها در کتابخانة مرکزی وجود دارد. تالارهای علامه امینی (با 508  صندلی)، استاد ایرج افشار (با 135 صندلی) و سالن شورا (با 40 صندلی) در این مجموعه قرار دارند. افزون بر این، یک فضای نمایشگاهی 500 متر مربعی نیز در زیرزمین کتابخانة مرکزی وجود دارد.
  • در تالار ابوریحان بیرونی کتاب‌هایی با موضوع ادبیات، تاریخ و هنر قرار دارند.  استفاده از این تالار به صورت قفسه‌باز است و همة اعضا می‌توانند افزون بر مطالعه کتاب‌های این تالار، بدون کتاب به این تالار وارد شوند و از فضای مطالعه آن استفاده کنند. امانت گرفتن این کتابها برای اعضای دانشگاه تهران امکان‌پذیر است.
  • در کتابخانة مرکزی دانشگاه تهران بخش خدمات نابینایان با چاپگر ویژة بریل و اسکنر در حال خدمات‌رسانی به روشندلان است. در این بخش تعدادی کتاب و نشریه به خط بریل و همچنین آرشیوی از کتاب‌های صوتی نیز موجود است.کتابخانة مرکزی اتاقی آکوستیک نیز برای گویاسازی کتب به منظور خدمات‌رسانی به نابینایان و کم‌بینایان دارد.
  • متن کامل پایان‌نامه‌ها در وبگاه کتابخانة مرکزی قابل رویت است و پایان‌نامه‌هایی که دو سال از تاریخ دفاع آن‌ها گذشته باشد، امکان خریداری شدن دارند.
  • موزة کتابخانة مرکزی در طبقة چهارم ساختمان آن واقع است که بازدید از آن با اخذ مجوز از دفتر ریاست کتابخانه و از طریق مکاتبه با پست الکترونیکی برای علاقه‌مندان امکانپذیر می‌باشد. از جمله آثاز نفیسی که در این موزه نگهداری می‌شوند، می‌توان به عکس‌های تاریخی از دوران قاجار، نقشه‌های تاریخی از دوران صفویه، تابلو خط، وسایل شخصی گاندی (اهدایی از سوی سفارت هند در ایران)، قرآن‌های نفیس خطی و سایر نسخه‌های خطی اشاره کرد. در پایان بازدید از موزه، یادداشتی در دفتر ویژة یادداشت بازدیدکنندگان نوشته وعکس یادگاری نیز گزفته شد.

  کتابخانة مرکزی دانشگاه تهران مجهز به اسکنر و تجهیزات دیجیتال‌سازی اسناد، روزنامه‌ها و کتب نیز می‌باشد.

در پایان بازدید، عکسی با حضور میهمانان و میزبانان و همراه با یک ساعت دیواری که به مناسبت 1775 سال آموزش عالی در ایران و نودمین سالگرد تاسیس دانشگاه تهران طراحی و ساخته شده بود، گرفته شد و ساعت مذکور به عنوان هدیه به کتابخانة مرکزی دانشگاه شهید بهشتی تقدیم شد. این ساعت هم‌اکنون در دفتر ریاست کتابخانة مرکزی، مرکز اسناد و موزه موجود است.

افزودن نظرات