صفحه اصلی
«  استعداد یابی چیست؟ »
  • 8624 بازدید

 استعداد یابی چیست؟ 


این پرسش پرتکرار ، یکی از سؤال‌های مهمی است که برای والدین، دانش‌آموزان و فارغ التحصیلان دانشگاه‌ها پیش می آید، و این موضوع در گذر زمان تبدیل به بزرگترین دغدغه فردی می شود که به اهمیت استعداد یابی و شناسایی حوزه‌هایی اشاره دارد که در آن‌ها عملکرد بهتری از خودمان نشان می دهیم. توجه با اینکه استعدادیابی فرایندی نیست که نقطه‌ی آغاز و پایانی داشته باشد. اگر چه معمولاً‌ استعدادیابی را بیشتر دغدغه‌ی والدین برای فرزندان می‌دانیم، اما استعدادیابی باید دغدغه‌ی همه ما در طول زندگی باشد. همان‌طور که توانمندی‌های فیزیکی ما به مرور زمان و در شرایط مختلف، رشد می‌کنند، ترکیب می‌شوند، تضعیف می‌شوند و از بین می‌روند، هر یک از ما سبدی از استعدادها داریم که در طول زمان، تغییر می‌کنند. شاید قبلاً فرصتی برای بروز آنها نبوده و اخیراً این شرایط ایجاد شده است. شاید قبلاً فکر می‌کردیم در زمینه‌ای استعداد داریم و اکنون که کار یا فعالیتی جدی در آن حوزه به ما واگذار شده است، در استعداد و توانمندی خود تردید کرده‌ایم.
تغییر شرایط، به وجود آمدن فرصتهای جدید، میوه دادن تلاشهای قدیمی، از دست رفتن فرصتها و موقعیت‌های قبلی، همه و همه، ما را به فکر کردن و تحلیل مجدد خویشتن وا می‌دارند و این شروعی برای مسیر خودشناسی با هدف استعدادیابی می باشد.


    

فاکتورهای علاقه، استعداد و ارزش، که سه مفهوم کاملا متفاوت هستند راهنما مناسبی برای پیشبرد راحت تر مسیر استعدادیابی می باشد.
فاکتوراول علاقه: قبل از پاسخ به پرسش هایی که در زیر به آن اشاره می شود ، بهتر است این مرحله که نگاه از بیرون به سمت خودمان یکی از ارزشمند ترین منابعی است که راجع به ما اطلاعاتی می دهد که هرگز نمی توانیم از درون گود درباره ی آن ها اظهار نظر کنیم. شاید کسانی بوده اند که ما را در هنگام انجام آن فعالیت دیده اند . اگر به آن ها دسترسی داریم از آن ها سوال کنیم. 
فاکتور دوم استعداد: استعداد همان نقاط ضعف و قوت توانمندی های ذهنی که در وجود تمام انسان ها نهادینه شده است. اما برای هر فرد متفاوت است. و این تفاوت که هر انسان را منحصر به فرد می سازد. برای سنجش استعداد خویش از آزمون های روانشناسی و تست های استعداد یابی و جلسات مشاوره می توان کمک گرفت.
فاکتور سوم ارزش: در روانشناسی، ارزش ها همان باورها و اعتقاداتی هستند که ما را به سمت زندگی بهتر و ارزشمندتر هدایت می کنند. باید اهداف خود را هم سو با ارزش هایی که برای خود تعریف می کنیم، انتخاب کنیم تا راحت تر به آن‌ها برسیم.

منابع:
سایت motamem.org
سایت memariezendegi.com

 

افزودن نظرات